Wednesday, 26 October 2016

Part 2: Trip to Krabi ~°°~

20/10/2016
Hari ketiga uolls. As planning kteorg akan ke elephant tracking + hot spring + emerald pool. Tu dia... nasib baik hri tu x hujan.  So perjalanan semua berjalan lancar. Syg seribu syg, time kt hot spring kteorg xbwk baju extra. So tengok jelah org mandi. Air mmg serius panas. Huhu.. Ruginye xbwk baju.. Mau dpt pecah lemak berendam dlm kolam tu. Hahaha..

Sbb kteorg guna pakej, so dorg dh siap2 bgtau brp lme kteorg blh spend masa setiap tmpt tu. Xbest kan.. Tu jaja xske ikut pakej, terasa mcm buat lwtn smbil bljr. Ade guru pengiring siap.

Lpas pergi hot spring, kteorg pegi emerald pool pulak. Sama kes, sbb xbwk baju so tgk org mandi. huwaaa.. ruginyee.. Kat emerald pool baru kteorg lunch. Yummy..

Habis kat sna, kteorg pegi elephant tracking pulak. On the way nk ke sana, jaja duduk sebelah mat salleh nie. Jaja punye mengantuk, yelah bru lepas makan kot. tertido laa dlm van tu, terhantuk kepala kat tingkap, kepala dh terhuyung hayang.  Mat salleh sebelah dh ketawa kat Jaja. Hahaha.. serius kelakar time tu. Tapi jaja tetap teruskan niat jaja. Zzzz...

Okay, next kt elephant tracking.. Actually Jaja xnaik pun. Huhu.. bukan sebab takut tapi mmg niat dr Msia lg xnak naik. Kwn2 nak naik, so xnk berpisah kne laa ambik pakej sama. Rugi duit I.. Yg paling xboleh lupa, Jaja nampak gajah kat sana menangis. Kesian kat dia. Huwaaa.. tolong laa semua, hentikan penderaan terhadap binatang. Dorg semua terseksa tau.






Gambat last tu Jaja habis berani tau nak bergambar dgn gajah. hehe.. nasib baik gajah tu xbuat perangai, layan je jaja belai dia. gituuu..

Elephant tracking tmpt last kteorg hri tu. Lpas tu kteorg dihantar balik. Balik je, kteorg siap2 mandi solat smua dan kluar cari mknn. Motor smlm sewa masih ada lagi.. boleh laa cari jodoh.. ecehh..

Kteorg pergi meratap makanan je dan pergi lagi cari souvenir.

For food lover, that ur heaven. Hahaha.. 

Tadaaa... habislah hari ketiga kteorg. Malam tu kteorg jln2 sekitar pantai tu. Konon nak nego harga massage, tp last2 kteorg xpergi pun. aduii.. sbb dpt harga mahal laa. lgpun jaja nie geli orgnye.. xboleh org nk urut2 jaja. mau ketawa sampai nangis. haha.. so baik jgn.

21/10/2016
Hari terakhir. huwaa.. how time flies. Cannot tahan laa, nk pergi lagi. should repeat but depend on budget laa.

Sebelum balik, sempat lg posing depan kedai andaman dgn aunty kesyangan kami. baik aunty nie, senang nak mntk tlg.

Gambar nie kteorg dh sampai klia. Flight pukul 2.30ptg dr krabi, sampai dlm 4.40ptg. delay 10minit time tu. Apa lagi, dgn gaji baru masuk tak terusik lagi tu. Meratap laa.. 

Jom Jaja kongsi bajet Jaja kat sna. Bajet utk seorg bila pergi 3org.
Flight ticket return rm210
Pancake 50baht
7hoping island 1000baht (inc insurance dan lunch) 
emerald pool + elephant tracking + hot spring 900baht (inc insurance dan lunch) 
rent motorcycle 200baht 1 day (sewa 2 buah) 
Goodwill hotel rm30(ada extra charge, lupa pulak brp) - 1 night
J hotel rm36 (ada extra charge jgk, lupa. hehe)  - 2 nights
Souvenir beg make up blh dpt 3 pek 200baht, kedai tu dkt dgn masjid ao nang. 
fish magnet boleh dpt 4 100baht..area masjid jugak. 

Jaja cadangkan korg beli souvenir dkt area masjid ao nang. sebelah sana ade kedai souvenir tp xbyk. Hrga boleh nego sampai dorg bosan dgn korg. Hahaha.. 

Oklah, itu je Jaja nak kongsi. Jari dah lengoh nie. Penat balik kerja x hilang lagi. huhu..  bye korang.. tunggu next entry okay. 

Part 1: Trip to Krabi ~°°~

Assalammualaikum semua, atas permintaan kwn baru Jaja. Dia duk tunggu entry Jaja pasal Krabi nie. So, Jaja gagahkan juga tangan nie menaip cerita kat Krabi nie.

Alkisah, Jaja pergi Krabi dgn kwan skolah menengah dulu,  Miah dan Fikah. Dorg gerak dr Dungun, so kteorg jumpa kat KLIA. Flight kteorg pukul 7pagi Selasa 18/10/2016. As usual, flight pagi kteorg more prefer stay up je kat klia. Nak selamat uolls, kan terlepas flight. Menangis ler.

18/10/2016
Perjalanan dr klia ke krabi airport ambil masa dalam sejam je. Sampai sana je, kteorg terus cari teksi or bus. Tambang teksi 600baht utk sekereta, 150baht tambang bas utk seorg. So, kteorg decide naik bas laa. jimat oo.. Tp berbeza harga teksi klu korg ambil dr Ao Nang beach, rm150baht utk sorg. So, sama jelah dgn tambang bas. The best part pasal bas kt krabi nie, dorg mmg akan hantar kita sampai dpan hotel. Korg boleh laa tgok2 hotel penumpang lain jgk.

Okay, hari pertama kteorg check in kat GoodWill hotel. Hotel nie dekat sgt dgn Pantai Ao Nang, jalan kaki je boleh sampai. Sebab tu tujuan kteorg pilih GoodWill Hotel. So far, Jaja blh ckp service GoodWill hotel mmg bagus cuma xde iron okay. So be prepared laa bertudung kedut seribu tu. Hahaha..

Settle check in, salin baju smua. Kteorg plan nk pusing2 dlu, sambil survey pakej utk ke 7hopping dan Emerald pool tu. Kteorg pn ade jgk pergi survey souvenir kat sne. Not bad laa. kne pandai nego ok.
Muka lapar nie. Tengah cari pancake ea.. Kebulur oo.. 
Kalau korg pergi Krabi, jumpa aunty nie, try laa nego harga. Harga aunty nie bg mmg terbaik. Btw, rasanya kteorg dpt harga paling murah. ecehh..

Pakej 7hopping island kteorg dpt 1000bath.. termasuk fee national park tau. JGN SILAP.. Ramai yg tak tahu, national park fee ade x include dgn pakej dorg. So, sampai island dorg kne byr. 

Pakej Elephant Trackking + emerald pool + hot spring kteorg dpt 900bath.

Settle down smua utk pakej tu, kteorg pekena pancake kt sna. Harga pancake 50bath. depend pd flavor korg mntk ok. 

Malam tu kteorg mereput kat Starbuck. Huwaaaa... nak pegi Phuket tapi xberani bwk motor. Acaner. 

Harga starbuck tetap sama mcm kt Msia. Jangan berangan laa dpt murah.  Haha.. 

19/10/2016
Hari gaji masuk nie. Tak sempat nak fikir pasal gaji, bercuti laa sgt kan. Haha.. Okay, bermula laa hari kedua kteorg kt Krabi.

Pagi2 lagi kteorg dh terpacak kt kedai aunty Andaman tu. Nanti ade org ambik kteorg kt situ. Huhu..

Sebelum kteorg pegi island, kteorg akan berkumpul dulu dan diasingkan ikut pakej. So, klu korg xnk berpisah dgn kwn korg. kena laa korg ambik pakej yg sama dgn dorg .

Yang sedihnya kteorg pegi time hujan. View island xberapa cantik sgt laa. huwaaa..





Kat island nie laa kteorg jpe dgn geng dr johor. Elok plak kteorg duduk bhgian depan bot, so mmg gelak sakan laa. Lawan dorg mmg buat isi perut nak keluar. Bukan sbb mabuk laut. Hehe.. 



Apa jaja boleh bgtau, island di krabi hanya visit je tau. snorkeling ada tpi jump from boat ea. Berbeza sgt dgn island di Msia. Kat krabi xde games, so korg mmg visit island je. huhu.. For me, xmenarik laa. Nak honeymoon ok laa kan. nak main2 game, bkn krabi tmptnye.

Malam tu bru kteorg sewa motor, pusing2 kat krabi tu dan pekena pancake famous skali kt sne. Sewa motor sehari 200baht, minyak nak isi kat sana minimum 50baht. So, pusing2 laa kteorg nk habiskan minyak tu. Nak bwk balik, dah sah2 immigration xlepas.

Ahh, Jaja nk nasihat kat korg.  Bila korg sewa motor, jgn bg passport korg kt dorg. Mcm2 benda dorg boleh buat dgn passport korg tu. Jgn sampai dorg duplicate korg pnye passport suda. Hehehe.. Ingatan je



Back to our story.. Pancakeeee.. Pancake Yamilah. Mmg highly recommend utk sesiapa yg pegi krabi. Paling sedap laa pancake jaja rse kat sana. hehe.. Nak tahu kat mana?  Gerai Pancake nie sblum sampai kat pantai. Tepi jalan je. Lewat ptg smpai malam baru bukak. Kalau pegi pagi, xbukak ler jwbnye.

Dah habis utk hari kedua. Opss lupa nak bagitau, hari kedua kteorg check in kat J-Hotel, xjauh pun sebenarnye. Tapi alahai sygnye servis kt sana xberapa bagus. Kecewa jgk laa dgn layanan receptionist dorg. Hmmm..

Lets continue part 2..

Sunday, 4 September 2016

~~SatinHands Set Mary Kay~~

Assalammualaikum semua, apa khabar?  Harap semua sihat hendaknya.

Sejak jaja balik dari Sabah, tangan jaja sangat kering dan gelap. pergi pulau lupa nak pakai sunscreen,adui habis gelap. malu plak tengok tangan yg kering macam tanah yg kering kontang. Corak blkg tangan lebih kurang mcm tu la.

So, satinhands set nie mmg pilihan terbaik.


nampak kan tangan jaja gelap dan jelas kelihatan garis2 halus. malunyeee..

Untuk korg yanh berminat nak cuba, Ada tiga steps yang senang gila nak make sure tangan korang rasa Umph.

1 - Hand Softener
Bagi penghidratan serta-merta and kunci kelembapan. Tangan you akan rasa lembap berjam-jam walaupun dah cuci. Step ni penting jugak untuk make sure daki kita yang berkilo tu jadi lembut, so senang bila you nak sapu Scrub nanti, daki tu ikut tertanggal sekali.

2 - Smoothie Hand Scrub – Bersihkan kulit you semaksima mungkin. Jadi dia keluarkan daki yang dah pun lembut tadi.  Tangan pun ikut mencerah. Boleh cuba sebelah tangan dulu, then the other hand. You comparelah. Best kan? Tangan pun rasa licin and lembut on the spot. You macam tertukar. Sutera atau tangankah ini? Gitu sekali impak dia. Bau pic.

3 - Hand Cream – Ni apply lepas pakai Scrub. Pun hidrat serta merta and protect tangan dari segala jenis sinaran semulajadi yang ada. Spotlight tidak termasuk ya.


SO, CARA NAK PAKAI MACAM MANA PULAK? MACAM BANYAK JE STEP-NYA?

Step 1: Hand Softener

Urut small portion krim Hand Softener kat tangan and kat celah jari, jangan lupa belakang telapak dan tapak tangan. Untuk tambah lembapan, basahkan dengan sikit air sebelum apply.

Step 2: Smoothie Hand Scrub

Pastu, tekan pam Scrub lebih kurang dua kali, apply kat tangan and kat celah jari. Bilas dengan air suam (recommended) dan lap sampai kering.

Step 3: Hand Cream

Urut Hand Cream kat tangan termasuk celah jari, belakang tangan dan tapak tangan.

Satu set boleh tahan lebih kurang 6-7 bulan. Jimat, sebab you pakai 2x je seminggu. I harap clear lah ya. Step-by-step dah tu. Takpe tak faham bole whatsapp tanya.

Syaza
Independent Beauty Consultant
+60166439664